Moderatory apetytu

powrót

Dietetyka

Ograniczenie objętości posiłków to jeden z najskuteczniejszych sposobów na utratę nie chcianych kilogramów. Żeby zredukować głód towarzyszący takiej diecie, stosuje się rośliny nazywane moderatorami apetytu. Zapewniają one poczucie sytości i ułatwiają tym samym zmniejszenie ilości przyjmowanych pokarmów.
muzyka relaksacyjna bez opłat ZAiKS
Moderatory apetytu

Nopal – meksykański kaktus

Nopal (Opuntia ficus indica) jest to kaktus rosnący na wysoko położonych płaszczyznach Meksyku, kwitnący wiosną i dojrzewający latem. Przy opadach rzędu 300–600 mm rocznie, ubogiej i kwaśnej glebie warunki życia tej rośliny są bardzo trudne. Mimo to nopal jest stosowany przez miejscowych Indian od wieków. Pierwsze wzmianki o jego spożywaniu pochodzą z epoki prekolumbijskiej.

Kompletny pokarm

Jego właściwości odżywcze są zasługą szczególnego składu. Zawartość włókien przekracza 50%, obecne są w nim też liczne aminokwasy, z czego 8 esencjonalnych. Nopal jest bogaty w minerały i witaminy, a wysuszony jest tradycyjnym pokarmem o dużej wartości i niskiej kaloryczności (20 kcal/100 g), co czyni go cennym składnikiem diet odchudzających.

Badania naukowe

W latach 80. XX w. badania naukowe testowały skuteczność nopalu w obniżaniu masy ciała, a także wpływ na tłuszcze i cukry w krwi.

Badania meksykańskie miały sprawdzić, czy przyjmowanie nopalu pociąga za sobą redukcję wagi oraz zawartości cukru we krwi. W tym celu przez 10 dni badane osoby przyjmowały po 100 g nopalu. W tym 8 „zdrowych”, 14 otyłych i 7 diabetyków. We wszystkich trzech grupach zaobserwowano znaczące obniżenie poziomu cholesterolu, cukru oraz wagi (średnio o 1,5 kg). Ostatnio przeprowadzone badania laboratoryjne wykazały zdolność włókien kaktusa nopal do wychwytywania tłuszczów. To wyjaśniałoby redukcję wagi osób przyjmujących ten suplement.

Hoodia – kaktus buszmenów z Afryki Południowej

Od tysiącleci hoodia służyła pierwszym mieszkańcom pustyni Kalahari, którzy stosowali ten kaktus w celu zmniejszenia głodu i pragnienia podczas długotrwałych polowań. Pozwalało to wytrwać nawet 3-4 dni bez posiłku i napojów. Hoodia gordonii jest rośliną bezlistną, rosnącą naturalnie w prowincji Cap Nord w RPA. Jest to kaktus z rodziny sukulentów, nazywany również xhoba, uprawiany przez plemię buszmeńskie żyjące około 1000 km od Johannesburga.

Co zawiera?

Hoodia zawiera składnik nazywany P57, odkryty w 1996 r. Wykazuje on takie same cechy jak glukoza, podobnie też oddziałuje na podwzgórze, czyli część mózgu kontrolującą uczucie głodu. Jest jednak 10 000 razy silniejszy od glukozy.

Zasada działania tego kaktusa jest taka, że każe „wierzyć” mózgowi oraz organizmowi, że właśnie otrzymał posiłek. Oprócz uczucia sytości osoby przyjmujące hoodia stwierdzają także poprawę nastroju. Hoodia pozwala więc jeść zdecydowanie mniej, ale bez wysiłku, frustracji i utraty witalności.

Jak to jednak zwykle bywa, utrata kilogramów, czyli również przyjmowanie tej rośliny, powinno przebiegać stopniowo i być poparte zdrową dietą. Absolutnie nie należy pomijać posiłków, ponieważ przyniesie to skutek odwrotny do zamierzonego.

więcej w Cabines nr 43

Dr Christine Vallée
publikacje Cabines 43
do góry | powrót