Ekstrakty roślinne i ich pozyskiwanie

powrót

Wiedza

Pozyskiwanie i konserwacja ekstraktów roślinnych stanowią dwa pierwsze etapy opracowania formuły kosmetycznej, która opiera się na naturalnych składnikach roślinnych. Można by powiedzieć, że jest to powrót do przeszłości, jednak dziś o wiele więcej uwagi poświęca się kwestiom bezpieczeństwa, dbając o czystość produktu i jego odporność na szkodliwe czynniki.
Biotechnologia
Ekstrakty roślinne i ich pozyskiwanie

Różne typy ekstraktów

Ekstrakty pozyskiwane tradycyjnymi metodami

  • ekstrakty wodne: łatwo się psują, są podatne na zanieczyszczenie zarodnikami, wymagają konserwantów, mają doskonałą kompatybilność z produktami kosmetycznymi, łączą się z olejami i mikroemulsjami;
  • ekstrakty alkoholowe: stabilne, ale niekompatybilne z emulsjami; alkohol zapobiega pienieniu się;
  • ekstrakty glikolowe i glicerolowe: na ogół są trwałe i odporne na wpływ mikroorganizmów, dobrze komponują się z kosmetykami z wyjątkiem szamponów, bo ograniczają pienienie;
  • ekstrakty olejowe: stabilne wobec zarodników, ale wymagaperją obecności przeciwutleniaczy. Mogą uzupełniać fazę wodną mikroemulsji.

Dodawanie ekstraktów – temperatura

Ekstrakty roślinne powinny być włączane do formuły kosmetyku w możliwie najniższej temperaturze, żeby nie dopuścić do zniszczenia substancji czynnych.

Przygotowanie ekstraktów roślinnych

Zabiegi wstępne

Rozdrabnianie rośliny tak, by maksymalnie zwiększyć powierzchnię, do której dostęp będzie miał używany rozpuszczalnik. W przypadku roślin świeżych używa się noży, natomiast rośliny suche rozdrabnia się przez zgniatanie. Owoce obiera się, żeby wyeliminować ewentualne resztki pestycydów.

Techniki ekstrakcji

Maceracja

Dokonuje się poprzez kontakt rośliny z rozpuszczalnikiem o niskiej temperaturze:

  • 8 godzin w przypadku liści,
  • 16 godzin w przypadku łodyg,
  • 36 godzin w przypadku korzeni i owoców.

Regularnie potrząsa się całą mieszaniną, by wspomóc proces, następnie, po dekantacji (zlewanie cieczy zbierającej się nad osadem), filtruje się roztwór. Kiedy jest klarowny, stosuje się filtrację sterylizującą. Macerat jest na końcu rozlewany do sterylnych butelek.

więcej w Cabines nr 36

Stéphane Astié
publikacje Cabines 36
do góry | powrót