Dobroczynne właściwości orzechów

powrót

Wiedza

Orzechy. Każdy zna ich smak, u niektórych rosną tuż za oknem, na wyciągnięcie ręki, po inne trzeba wybrać się nieco dalej, np. do słonecznej Afryki, kolorowych Indii czy roztańczonej Brazylii. Czy znamy ich właściwości? Gdzie można wykorzystać ich łupiny/skorupki, miąższ, cenne oleje w nich zawarte? Poznajmy je bliżej, czytając ten artykuł.
rejuvi cosmetics
Dobroczynne właściwości orzechów

Orzechy nerkowca – nanercz zachodni (Anacardium occidentale L.)

Popularnie nazywane są owocami nanerczy, orzechami indyjskimi lub nerkowcami. Nerkowiec jest drzewem dorastającym do dwunastu metrów, należy do rodziny Anacardiaceae (nanerczowate). Pochodzi z Brazylii, a obecnie największe plantacje występują w Indiach. Nasiona nerkowca mają kształt i wielkość fasoli. Orzechy zawierają do 45% tłuszczu, który składa się z jednonienasyconych kwasów tłuszczowych – głównie kwasu oleinowego. W orzechach jest również 17% białka oraz około 30% cukrów. Orzechy bogate są także w karotenoidy (między innymi karoten i luteinę, witaminy z grupy B oraz witaminę C. Praktycznie orzechem jest nasiono otoczone grubą skorupką. Łupina zawiera truciznę, silną substancję alergiczną – urushiol (poison oak) i może powodować stan zapalny (dermatitis) i łuszczenie skóry u osób bardziej wrażliwych. W skorupie orzecha znajduje się bardzo cenny olejek, który posiada właściwości parzące, dlatego w kosmetyce znalazł zastosowanie w produkcji preparatów antyseptycznych, środków dezynfekcyjnych i preparatów do usuwania kurzajek.

Orzechy brazylijskie

Orzechy brazylijskie są nasionami drzewa orzesznicy wyniosłej (Bertholletia excelsa). Najczęściej można je spotkać w tropikalnych lasach Amazonii. Owoce tego drzewa zbierają zazwyczaj kobiety, suszą je, a następnie łuskają orzechy przy pomocy specjalnie skonstruowanej maszynki. Orzechy brazylijskie zawierają dużą ilość tłuszczu i małą tanin. Specyficzny skład tłuszczów w tych orzechach sprawia, że spożywanie ich ma duży wpływ na pracę układu sercowo-naczyniowego, ciśnienie krwi, poziom cholesterolu oraz wzmacnia układ odpornościowy. Orzechy brazylijskie zawierają także witaminę E (przeciwutleniacz zapobiegający degradacji komórek) i bardzo duże ilości selenu, wykazującego własności przeciwutleniające. Dlatego uznano je za naturalny produkt zastępujący suplementację farmakologiczną selenu. Orzechy brazylijskie polecane są po zabiegach operacyjnych i oparzeniach w celu regeneracji skóry. W kosmetykach najczęściej używa się oleju wytłaczanego z orzechów orzesznicy wyniosłej, który zawiera kwas oleinowy w stężeniu 51%. Działa on ochronnie na skórę suchą i zapobiega przeznaskórkowej utracie wody.

Orzechy włoskie (Juglans regia L.)

Jest drzewem liściastym z rodziny orzechowatych. W stanie dzikim występuje na Bałkanach, w południowo-wschodniej Europie, południowo-zachodniej, środkowej i wschodniej Azji oraz w Himalajach i południowo-zachodnich Chinach. W orzechach włoskich znajduje się aż 60% tłuszczu, jest to głównie tłuszcz wielonienasycony. Są bogatym źródłem magnezu, potasu, fosforu, miedzi i manganu oraz witamin: B1, B6, E i folanów (kwas foliowy i jego pochodne). Orzechy włoskie mają dobroczynny wpływ na komórki nerwowe, ponieważ dostarczają kwasu linolenowego. W diecie zalecane są osobom nadpobudliwym, przemęczonym, zestresowanym i mającym kłopoty ze snem. Orzech włoski posiada w swoim składzie również cenny koenzym Q10, jeden z najlepszych przeciwutleniaczy, pomagający unieczynnić „zły” cholesterol LDL, oraz kwas fenolowy, o działaniu przeciwrakowym.

Zastosowanie orzecha włoskiego w kosmetyce

Olej z orzechów włoskich wytłaczany jest na zimno z nasion pestkowca orzecha włoskiego (Juglans regia). Ma kolor jasnożółty. Zawiera kwas linolenowy (5-15%), kwas linolowy (51-58%), kwas oleinowy (14-28%), nasycone kwasy tłuszczowe (około 8-16%), witaminy A, B i E. Wykazuje właściwości przeciwzapalne, normalizujące, kojące, przeciwstarzeniowe. Przeznaczony jest do skóry dojrzałej i wrażliwej. Olej ten jest dobrze wchłaniany.

Łupiny z orzecha włoskiego zawierają m.in. olejki eteryczne, brązowy barwnik glikozydowy i dużo witaminy C. W kosmetyce wysuszone łupiny orzecha wykorzystywane są do produkcji preparatów pielęgnacyjnych przeznaczonych do cery trądzikowej, skłonnej do wyprysków i zaczerwienień. Zmielone łupiny wykorzystuje się w peelingach jako środek ścierający, ale również ściągający i przeciwbakteryjny. Właściwości barwiące orzecha (barwnik glikozydowy) wykorzystuje się do produkcji farb do włosów (zwłaszcza siwych) i w kremach brązujących.

Orzechy arachidowe, ziemne

Są owocem jednorocznej rośliny wywodzącej się z Ameryki Południowej. W rzeczywistości nie są orzechami, lecz należą do grupy roślin strączkowych, podobnie jak fasola i groch. Jednak ich skład odżywczy jest porównywalny do orzechów i wydają się one równie dobre dla zdrowia i urody jak prawdziwe orzechy. Otrzymuje się z nich wartościowy olej, który jest często stosowany w kosmetyce, zawiera bowiem ponad 20% kwasu linolowego, kwas olejowy, kwas palmitynowy, witaminy E i z grupy B oraz składniki mineralne. Tłoczony na zimno ma intensywny zapach, a rafinowany nie pachnie prawie wcale. W kosmetyce używany jest jako czysty olejek do ciała, np. do masażu, jako dodatek do kosmetyków, olejków do kąpieli dla osób z bardzo suchą skórą, skłonną do łuszczenia czy egzem. Olej ma działanie zmiękczające, dobrze się wchłania. Mielone orzechy ziemne służą w kosmetykach jako środek zagęszczający, regulujący lepkość oraz jako substancja ścierająca i oczyszczająca (głównie w peelingach). Orzechy te mogą powodować alergie!

więcej w Cabines nr 35

Anna Kamińska
publikacje Cabines 35
do góry | powrót