Kosmetyczne spaghetti

powrót

Wiedza

Spaghetti. To smaczne włoskie danie znane jest chyba każdemu. Składniki, które komponują ten wspaniały smak, cenione są nie tylko w kuchni, ale także w kosmetyce. Przyjrzyjmy im się bliżej.
rejuvi cosmetics
Kosmetyczne spaghetti

Pomidory

Główny składnik spaghetti - pomidor (Lycopersicon esculentum) - do Polski przywędrował wraz z królową Boną z Włoch, a uprawiali go także Indianie w środkowej i południowej Ameryce. Złote jabłka - "pomodori", jak mawiali Włosi - Francuzi przekształcili w "jabłka miłości", gdyż przypisywano im takie same właściwości jak lubczykowi. Pomidory zawierają niezbędne dla nas mikroelementy, takie jak sód, potas, wapń, żelazo, miedź, fosfor, nikiel, kobalt, magnez, mangan, witaminy: A, B, C, E, kwas cytrynowy i jabłkowy oraz roślinny pigment - likopen, obecny także w czerwonych owocach - arbuzach, grejpfrutach, papai i dzikiej róży. Pomidory korzystnie wpływają na stan naszej skóry. Witamina C zwiększa stopień jej dotlenienia, wzmacnia naczynia krwionośne i odżywia, natomiast witamina A i E chroni przed powstawaniem zmarszczek i przedwczesnym starzeniem się. Potas zawarty w pomidorach ułatwia usuwanie nadwyżek wody z organizmu, dlatego firmy kosmetyczne dodają go do preparatów antycellulitowych, tj. drenujących. Kwas cytrynowy i jabłkowy to doskonały peeling, znany już 5 wieków temu. Oczyszcza, wygładza, rozjaśnia i głęboko nawilża skórę, a także obkurcza pory (dla cer trądzikowych). Taki peeling w naturalny sposób usuwa obumarłe komórki naskórka i stymuluje odnowę zawartego w skórze kolagenu i elastyny. Ostatnio wiele firm przygląda się bliżej likopenowi pochodzącemu z pomidorów. Badania wykazały, że likopen neutralizuje procesy wywołane przez promieniowanie UV (głównie reakcje wolnorodnikowe), które są przyczyną uszkodzeń komórek skóry. Już samo spożywanie przecierów pomidorowych zwiększyło o 33% ochronę przeciwsłoneczną w porównaniu do grupy kontrolnej, która spożywała jedynie oliwę z oliwek. Ochrona, jaką zapewniły pomidory, odpowiadała SPF 1.3.

Oliwa

Kolejny składnik to oliwa z oliwek extra virgin (oleum olivarum). Jest olejem roślinnym o zielonym zabarwieniu, mocnym zapachu i smaku, otrzymywanym z tłoczenia na zimno lub na gorąco miąższu owoców oliwki. Drzewo, na którym dojrzewają owoce, jest nie do pobicia, jeśli chodzi o odporność i długowieczność. Jego tkanki zawierają stężone składniki zapobiegające procesom starzenia, witaminę E i nienasycone kwasy tłuszczowe (ok. 60%). Oliwa z oliwek, zwana przez Homera "złotym płynem", stosowana jest również w przemyśle kosmetycznym. Polecana jest przy skórze suchej, źle ukrwionej, dojrzałej, łuszczącej się, pękającej; stosuje się ją w maskach do włosów i w pielęgnacji paznokci. Oliwka ma właściwości rozgrzewające i poprawiające ukrwienie. Zawarte w niej niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) przyspieszają regenerację tkanek. Korzystnie wpływają na przyswajanie witaminy D i witaminy A (retinolu), która pobudza naskórek do odnowy. NNKT są też źródłem witaminy E - jednego z najcenniejszych przeciwutleniaczy, który zapobiega starzeniu się skóry.

więcej w Cabines nr 30

Anna Kamińska
publikacje Cabines 30
do góry | powrót