Chroniczna niestrawność

powrót

Naturopatia

Siła naszego trawienia zależy przede wszystkim od sposobu żywienia i od czynników psychologicznych. Sposób, w jaki jemy, jest równie ważny jak jakość pokarmu.
Biotechnologia

Przyczyny niestrawności

  • Niewystarczające żucie sprawia, że pokarm nie jest dostatecznie przygotowany na działanie soków trawiennych. Niedobory enzymów, witamin, minerałów, oligoelementów utrudniają przemianę materii. Inhibitory, takie jak płyny (napoje, zupy i inne), rozcieńczają soki trawienne, które z tej przyczyny są mniej skuteczne.
  • Pożywienie ciężkostrawne (ciastka, wędliny, płatki zbożowe, miód, konfitury, kawa z mlekiem) sprzyja nadmiernej fermentacji w jelitach.
  • Nadmiar pożywienia (tłuszcze, węglowodany) spowalnia proces przemiany materii.
  • Złe połączenia pokarmowe (skrobia i kwaśne owoce w tym samym posiłku) działają również spowalniająco na trawienie.
  • Stres i permanentny lęk silnie zakłócają pracę układu trawiennego.

Konsekwencje

Funkcjonowanie układu trawiennego warunkuje funkcjonowanie innych układów. Znaczna część różnych dolegliwości ma swe źródło w zaburzeniach trawiennych, których bezpośrednimi konsekwencjami są:

  • fermentacja i procesy gnilne wywołujące wzdęcia;
  • bębnica żołądka, która polega na wnikaniu powietrza do tego organu i rozciąganiu jego ścianek;
  • bębnica jelit, która polega na rozdymaniu jelit i wzdęciach brzucha;
  • niedomoga wątroby i jej skutki dotyczące całego organizmu (stan skóry jest głównym sygnałem zaburzeń w pracy tego ważnego organu);
  • nadmiar ubocznych produktów przemiany materii, który często jest przyczyną nadwagi.

więcej w Cabines nr 6

Monique Mazet
publikacje Cabines 6
do góry | powrót