Kosmetyk królowej Kleopatry

powrót

Kosmetologia

Już w czasach starożytnych bogate damy doceniały wpływ mleka na urodę i chętnie wprowadzały je do swoich rytuałów piękności. Używały mleka do przemywania twarzy oraz do kąpieli. Kąpiele mleczne można uznać za jeden z najstarszych sposobów kompleksowej dbałości o urodę, ponieważ wspaniale pielęgnują całe ciało.
rejuvi cosmetics
Kosmetyk królowej Kleopatry© Brodetskaya Elena - Fotolia

Prawdopodobnie jednym z pierwszych peelingów było nacieranie ciała skórką chleba namoczoną w mleku. Historia wspomina o pięknej Sissi – cesarzowej Austrii i królowej Węgier, która z uwielbieniem korzystała z zabiegów mlecznych, spędzając wakacje w słynnym alpejskim uzdrowisku Merano. Miłośniczką mlecznej kosmetyki była też Józefina Bonaparte. Zalety kosmetyczne białego płynu znane są również ubogim plemionom żyjącym z dala od cywilizacji. Przykładem jest współczesne plemię Himba z północno- wschodniej Namibii. Kobiety tego plemienia pokrywają swoje ciało i włosy mazią utworzoną z mleka, ziół, popiołu i ochry, co ma utrzymać skórę w dobrej kondycji, chronić przed słońcem, insektami i odwodnieniem.

Mleko jest płynną wydzieliną gruczołów mlecznych samic ssaków, pełnowartościowym pokarmem dla ich potomstwa. Zawiera składniki, z których większość to substancje niezbędne do życia, dlatego odgrywa podstawową rolę w odżywianiu noworodków i niemowląt. Na temat spożywania mleka przez ludzi dorosłych zdania specjalistów są podzielone i od dłuższego czasu trwają polemiki na ten temat. Natomiast całkowicie niepodważalną kwestią są kosmetyczne zalety białego napoju.

Mleko jako kompleks proteinowo- lipidowo-witaminowy jest doskonałym kosmetykiem naturalnym. Ma właściwości nawilżające i odżywcze, wchodzi w skład całej gamy kosmetyków: żeli do mycia, szamponów, kremów pielęgnacyjnych, balsamów, preparatów do utrwalania fryzur. Pozwala zachować dobry wygląd skórze dojrzałej, wzmacnia włosy, chroni je przed rozdwajaniem się końcówek. Obecność kwasu mlekowego sprawia, że martwy naskórek ulega łagodnemu złuszczaniu, co pobudza skórę do regeneracji. Zastosowanie w kosmetyce znajdują głównie białka mleka, ich hydrolizaty i koncentraty. Mleko jest też środkiem o działaniu leczniczym, korzystnie wpływa na zachowanie zdrowia i funkcji fizjologicznych.

Pod względem fizykochemicznym mleko jest roztworem polidyspersyjnym. Woda występuje w nim w postaci wolnej i związanej. Postać wolna jest ośrodkiem rozpraszającym, w którym zawieszone są nierozpuszczalne składniki mleka. Postać związana to strukturalne połączenia wody z różnymi związkami występującymi w mleku.

Związki nierozpuszczalne mleka stanowią substancje wielkocząsteczkowe, głównie białka – kazeina, albuminy, globuliny. Roztwór właściwy tworzą cukry, głównie dwucukier laktoza. Charakter emulsji nadaje mleku tłuszcz, który jest rozproszony w postaci drobnych kuleczek. Lipidy mleka są mieszaniną estrów glicerolu i kwasów tłuszczowych, fosfolipidów, cerebrozydów, steroli, skwalenu, wolnych kwasów tłuszczowych oraz karotenoidów. Niewielkie rozmiary kuleczek tłuszczu mlecznego pozwalają na ich transport w głąb warstw skórnych, zapewniając tym samym skórze zdrowy i młody wygląd. Lipidy mleka mogą być stosowane w preparatach do skóry wrażliwej, podrażnionej lub przesuszonej. Dodatkowym walorem jest to, że tłuszcz mleka zwiększa przepuszczalność skóry, dlatego w kosmetykach jest dobrym nośnikiem dla innych składników chemicznych.

Witaminy mleka cenne dla zdrowia i urody to rozpuszczalne w tłuszczach A, D, E, K oraz rozpuszczalne w wodzie: C i z grupy B (B2, B6, B12, PP, H).

PIŚMIENNICTWO

więcej w Cabines nr 69

dr Elżbieta Kowalska-Wochna
publikacje Cabines 69
do góry | powrót