Cabines 85grudzień 2016 - styczeń 2017
Czerwony cud - astaksantyna
powrót następna prezentacja poprzednia prezentacjaOpis kosmetyku
Astaksantyna to niedawno odkryty fenomenalny składnik fitoodżywczy. To czerwony barwnik rozpuszczalny w tłuszczach, dzięki któremu większość skorupiaków (kraby, krewetki, homary), łosoś, dzikie jagody zawdzięczają swoje zabarwienie. Wykazano, że znacząco poprawia wiele biologicznych mechanizmów zachodzących w organizmie, a zakres jej działania jest bardzo szeroki: od przeciwzapalnego po zapobieganie starzeniu się skóry.
Jak przystało na „królową”, jest najsilniejszym przeciwutleniaczem poznanym przez naukę. Określana mianem „czerwonego cudu” astaksantyna w przeciwieństwie do innych karotenoidów nie ulega przemianie w wit. A (retinol). Jest całkowicie bezpieczna z uwagi na fakt, iż nie istnieje pojęcie jej przedawkowania. Badania uniwersyteckie potwierdzają jej znaczną przewagę nad witaminą C, witaminą E oraz nad beta-karotenem.
więcej w Cabines nr 80